Ongebruikelijke vormen van oude valuta

Ongebruikelijke vormen van oude valuta

Heb je je ooit afgevraagd hoe het oude geld eruitzag voordat metaal en papier werden uitgevonden? Of zelfs wat er als betaalmiddel werd gebruikt?

Onlangs schreven wij een blog over de “Symbolism of banknotes around the globe” en het belang van het ontwerp in de hedendaagse bankbiljetten. Maar dit zette ons aan het denken… hoe zag oud geld eruit? Dus besloten we wat onderzoek te doen en stelden we vijf van de interessantste vormen van oud geld samen.

Eetbaar betaalmiddel

Je zou het niet geloven in 2021, maar voedsel wordt al eeuwenlang gebruikt als betaalmiddel. Zoals zout, kaas, cacaobonen, en theeblokjes (minder eetbaar, meer drinkbaar), om er maar een paar te noemen.

  • – Zout – Er zijn een paar interessante punten rond zout als betaalmiddel, waaronder de oorsprong van het woord “salaris”. Het woord salaris is afgeleid van het Latijnse woord ‘salarium’; een rantsoen zout.
  • – Kaas – Parmigiano kaas werd in Italië erkend als bank onderpand. Credito Emiliano accepteert de kaas nog steeds voor leningen aan kleine bedrijven!
  • – Cacaobonen – Zoals opgetekend in de Codex Mendoza (1541), bewaard in de Oxford University Library, werden in de jaren 1500 onder de Aztekenstam veel goederen uitgewisseld met cacaobonen.
  • – Thee – In China, Siberië, Tibet, Turkmenistan, Rusland en Mongolië werden eeuwenlang “theeblokjes” gebruikt in plaats van muntgeld. Dit gebruik schijnt tot de Tweede Wereldoorlog te hebben geduurd!

Als je geïnteresseerd bent om meer te leren over de geschiedenis van eetbaar geld is er een geweldige blog geschreven door italian-feelings waar wij al onze feiten vandaan hebben!

Katanga kruizen

 De Katangakruisen werden tot in de 20e eeuw in de Democratische Republiek Congo als betaalmiddel gebruikt. Deze kruizen werden in koper gegoten en gebruikt om te ruilen en handel te drijven. Indien nodig konden ze ook worden gebruikt voor het maken van gereedschap. Als algemene omrekeningskoers was één kruis 22 pond meel waard!

Rai Stenen

Rai-stenen zijn mogelijk de grootste vorm van valuta die ooit is geregistreerd en die vanaf 500 na Christus op het eiland Yap werden gebruikt. Het waren ronde stenen met een gat in het midden, uitgehouwen in kalksteen. Ze bereikten een diameter van 3,5 meter en een gewicht van meer dan 8 ton… zwaar op zijn zachtst gezegd!

Buitengewoon, hoe meer geschiedenis de steen had, hoe meer hij bijdroeg aan de waarde van de steen. Zelfs stenen die in een rivier werden vervoerd en verloren, behielden hun waarde. Wanneer een steen eigenaar veranderde, moest er een uitgebreide ceremonie worden gehouden om de verandering in eigendom te erkennen!

Kissi-penningen

Tot voor kort werden Kissi-penningen in vele delen van West-Afrika als wettig betaalmiddel erkend. Kissi Pennies werden door smeden gemaakt in de vorm van lange staven met een T-vorm aan het ene uiteinde en een soort spade aan het andere, “een oor” genaamd. Als de Kissi Penny gebroken was, kon hij zijn waarde alleen terugkrijgen door middel van een uitgebreide ceremonie waarbij een toverdokter betrokken was. Voordat ze uit de roulatie werden genomen, kostte een zak sinaasappelen een paar Kissi Pennies, een koe 2.000 Kissi Pennies en een bruid… 4.000!

Potlatch

Potlatch was niet echt een betaalmiddel, maar meer een manier om handel te drijven. Het was een extravagant feest dat de handel in bijna alles mogelijk maakte. Dit soort feesten vond overal ter wereld plaats, maar was het belangrijkste ruilmiddel van de Indianen. Interessant is dat de grootste Potlatch plaatsvond toen de koningin van Sheba koning Salomo de grootste hoeveelheid goud en specerijen van die tijd schonk.

Andere ongewone valuta die we ook vonden zijn:

  • Zeeschelpen
  • Flessendoppen
  • Dierenhuiden
  • Juwelen
  • Slangen
  • Aardappelstampers

Dus, daar heb je het, onze vijf meest interessante vormen van oude valuta

Zullen fysieke valuta (munten en bankbiljetten) er over 50 jaar nog zijn? We weten het niet. Maar wat we wel weten is dat de keuze van betaling een sleutelelement is voor zakelijk succes, dus de optie is belangrijk. We zijn nog niet op een plaats waar we beperkt zijn in hoe we betalen, maar met recente ontwikkelingen en technologische vooruitgang in betalingen, zou dat kunnen veranderen? Als u geïnteresseerd bent in deze discussie, ga dan naar onze blog “The risks to society in a move towards a cashless world”.

Neem contact op
Gratis telefoonnummer

Zoeken