Etiquette over de grens

Etiquette over de grens

Etiquette is in elk land anders. Toch praten we er eigenlijk nooit over. Laten we eens wat onderzoek doen naar de etiquette in verschillende landen, zodat je op we volgende reizen niet voor verrassingen komen te staan!

“Alstublieft en Dankuwel” is voor de meeste Britten een gegeven … van jongs af aan is het ze ingeprent om beleefd te zijn. Ook is het ongemanierd om van je soep te slurpen, en je moet altijd je bord leeg eten… maar hoe zit dat elders eigenlijk?

In Japan en China is het slurpen van je eten een van de hoogste vormen van lof, en als je je bord leeg eet in de Filippijnen of Noord-Afrika, geeft je gastheer juist meer! Dus hoewel je de taal van het land dat je bezoekt misschien niet vloeiend spreekt, kun je (als je cultureel op de hoogte bent), contact maken met de lokale bevolking en je dank en waardering uiten zonder woorden.

Aangezien de grenzen weer langzaam open gaan, kan een lesje in etiquette in verschillende landen (inclusief tips over het geven van fooien) zeker van pas komen tijdens je volgende reis!

Hier volgen een paar tips om ervoor te zorgen dat je indruk maakt op je gastheer of gastvrouw, zodat je je waardering kunt uiten voor de genoten gastvrijheid. Of je nu thuis eet met vrienden of uit eten gaat in een restaurant.

Oostenrijk

  • Wees op tijd
  • Begin niet te eten totdat uw gastheer ‘Guten Appetit’ zegt
  • Normaal gesproken betaalt de persoon die u uitnodigt om te eten de rekening.
  • Fooien: 5% voor goede service

België

  • Eten op je bord laten liggen wordt gezien als verspilling
  • Je gastheer bepaalt je plaats aan tafel, en normaal gesproken is dat niet naast je partner
  • Een maaltijd prijzen is het meest oprechte compliment
  • Fooien: geef geen fooi in een restaurant

Bulgarije

  • Als je bloemen meeneemt, zorg er dan voor dat ze niet geel zijn
  • “Tweede rondes” eten toont waardering voor de maaltijd – kleine porties dus!
  • Lege glazen worden altijd bijgevuld. Als je niet wilt bijvullen, laat dan een slokje achter in het glas
  • Fooien: standaard 10%

Kroatië

  • Wacht om te gaan zitten totdat uw gastheer aangeeft dat u kunt gaan zitten
  • “Tweede rondes” weigeren wordt als beleefd beschouwd, maar als de gastheer aandringt, begin dan met opscheppen!
  • Als je een kleine hoeveelheid eten op je bord laat liggen, laat je zien dat je klaar bent met eten
  • Fooien: standaard 10%

Denemarken

  • Wacht tot de gastheer ‘Skol’ zegt, voordat je gaat eten
  • Eet je bord leeg
  • Diners zijn lange aangelegenheden – dus bereid je voor om nog een uur door te praten nadat de maaltijd is afgelopen
  • Fooien: geef geen fooi in een restaurant

Estland

  • Complimenteer de maaltijd
  • Begin pas met eten als je gastheer ‘head itsu’ zegt
  • Hou je ellebogen van de tafel
  • Fooien: 10% voor geweldige service (optioneel)

Frankrijk

  • De maaltijd begint wanneer de gastheer ‘bon apétit’ zegt
  • Snijd bij het eten van kaas de punt niet af
  • Brood is een bijgerecht bij de maaltijd, geen aperitief
  • Fooien: 10% voor goede service

Duitsland

  • Wacht niet om plaats te nemen in een restaurant, kies je eigen stoel
  • Broodjes moeten met de hand uit elkaar worden gehaald
  • Commons toasts zijn ‘Zum Wohl’ met wijn en ‘Prost’ met bier
  • Fooien: optioneel, maar het is gebruikelijk om de rekening naar boven af ​​te ronden of 10% op te tellen. Geef fooien aan de ober, in plaats van ze op tafel te laten liggen

Griekenland

  • Begin pas met eten als de gastheer begint
  • Het is beleefd om je jus op te eten met brood
  • Maaltijden zijn een tijd om te socializen – dus er zal genoeg eten, wijn en discussie zijn
  • Fooien: tussen 10% – 15%

Hongarije

  • De gastheer wenst de gasten een stevige eetlust bij elke gang tijdens de maaltijd
  • Gastvrijheid wordt afgemeten aan de hoeveelheid en variëteit aan aangeboden eten
  • Niet proosten met bierglazen… dit wordt al meer dan 150 jaar gemeden (sinds 1848 en de Hongaarse Revolutie)
  • Fooien: tussen 10% – 15%

Italië

  • Maak geen slurpend geluid bij het eten van je eten (spaghetti is de grootste boosdoener)
  • Vraag niet om kaas bij de maaltijd, tenzij het wordt aangeboden
  • Als je brood gebruikt om je bord schoon te maken, laat je zien dat je hebt genoten van je maaltijd
  • Fooien: servicekosten zijn normaal gesproken bij de rekening inbegrepen, maar u kunt 5% -10% extra achterlaten als de service uitzonderlijk was

Nederland

  • Van tafel gaan tijdens een maaltijd is onbeleefd
  • Houd kleinere porties aangezien tweede porties normaal gesproken worden aangeboden en het is beleefd om te accepteren
  • Als het gaat om het betalen van de rekening… ‘Go Dutch’
  • Fooien: tussen 5% – 10%

Polen

  • De gastheer(es) nodigt je uit om te gaan eten
  • Toast wordt normaal gesproken gemaakt met pure wodka
  • Als je bloemen neemt, zorg dan voor een oneven aantal bloemstelen en geen chrysanten (het is een rouwbloem)
  • Fooien: tussen 10% – 15% voor goede service

Portugal

  • Voor een formeel diner heeft u 15 minuten speelruimte op de aankomsttijd en bij feesten of grotere bijeenkomsten maximaal een uur
  • Vraag niet om zout en peper als ze niet op tafel staan ​​– dat is een belediging voor de chef
  • Tijdens het eten wordt de servet links van het bord gehouden. Als je klaar bent, verplaats je hem naar rechts om te laten zien dat je klaar bent met eten
  • Fooien: niet gangbaar, maar het mag natuurlijk wel

Spanje

  • Diner wordt vaak laat gegeten
  • Dip nooit brood in uw soep, dat wordt als onbeleefd beschouwd
  • Verspil geen voedsel, het is beter om voedsel te weigeren dan het op uw bord te laten liggen
  • Fooien – Rond af naar boven (ca. 10%)

Zweden

  • Houd uw handen zichtbaar tijdens de maaltijd, maar geen ellebogen op tafel
  • Botermessen zijn aanwezig… gebruik geen dinermes
  • Drink pas als je gastheer(es) een toast heeft uitgebracht
  • Fooien – 5% – 10%

Zwitserland

  • In een restaurant is het onbeleefd om met uw hand te zwaaien om aandacht te trekken
  • Gebruik altijd bestek, ook als u fruit eet
  • Vraag niet om zout of peper, je maakt de chef van streek
  • Fooien – niet verwacht

VK

  • Je soep slurpen of praten met eten in je mond is onbeleefd
  • Altijd de port naar links passeren
  • Als de gastheer(es) het servet vouwt, is de maaltijd afgelopen
  • Fooien – 10% voor goede service

Er waren een paar punten die eruit sprongen. In de meeste landen begint en eindigt de gastheer(es) de maaltijd. Ze betalen normaal gesproken ook voor de maaltijd als u uit eten gaat. Dit lijkt een standaardpraktijk voor etiquette in verschillende landen.

Dan is er een fooi … het kan een beetje een beproeving zijn en kan in sommige gevallen worden afgekeurd. Dus als u naar het buitenland reist, is het altijd de moeite waard om de standaard etiquettepraktijken in verschillende landen te onderzoeken. Als algemene vuistregel geldt dat u altijd contant geld bij je hebt, zowel bankbiljetten als munten en als u het niet zeker weet, lijkt 10% in een restaurant een goed gemiddelde om naar toe te werken.

Hoewel het interessant is om de verschillende soorten etiquette in landen te kennen, als u liever vanuit uw luie stoel de wereld rondreist, hebben we de perfecte blog voor u! We hebben allemaal een ontsnapping nodig aan de druk van de pandemie, virtueel reizen is de perfecte manier om vanuit uw huis van de wereld te genieten, lees meer in “Virtueel reizen: de wereld rondreizen vanuit het comfort van uw huis…

Neem contact op
Gratis telefoonnummer

Zoeken