Veiligheidskenmerken van bankbiljetten

Veiligheidskenmerken van bankbiljetten

Vorig jaar hebben we een blog gepost over de symboliek op bankbiljetten en hoe kunst een belangrijke rol speelt bij het ontwerp van een bankbiljet. Wij wilden dit onderwerp verder uitdiepen en enkele van de belangrijkste beveiligings- en ontwerpkenmerken van bankbiljetten bespreken.

Zekerheid van bankbiljetten

Bankbiljetten van over de hele wereld hebben verschillende beveiligingskenmerken om de kans op frauduleuze namaak te verkleinen. Enkele van de meest voorkomende kenmerken zijn:

Notitie materiaal – polymeer of katoen?

Een groot deel van de bankbiljetten in de wereld wordt nog steeds gemaakt van katoen, linnen of andere textielvezels. Biljetten in polymeer zijn betrekkelijk nieuw op de bankbiljettenmarkt. In 1996 was Australië het eerste land dat een reeks bankbiljetten met een volledige coupure invoerde, na pogingen van Costa Rica en Haïti, die Tyvek als biljetoptie gebruikten, en het eiland Man, dat Bradvek gebruikte. Deze biljetten werden uit de handel genomen wegens problemen met de inkt en de duurzaamheid ervan.

Watermerken/Afbeelding splitsen

Dit is het meest voorkomende veiligheidskenmerk op bankbiljetten en wordt gecreëerd tijdens het drukproces. In wezen is een watermerk alleen zichtbaar wanneer het biljet tegen een lichtbron wordt gehouden. Sommige onderwerpen van watermerken zijn bloemen, vogels, architectuur en mensen.

Op de Zuid-Afrikaanse Rand is de afbeelding van een leeuw opgesplitst in verschillende gedrukte elementen op elke zijde van het biljet. Dit is alleen als geheel zichtbaar wanneer het tegen het licht wordt gehouden.

De Britse katoenen biljetten hadden tot de invoering van de polymeermunt een soortgelijk kenmerk met het symbool van een pond (£).

Hologrammen

Meer dan 97 munteenheden gebruiken hologrammen als echtheidskenmerk. Zij komen voor in de vorm van zegels, patches, veiligheidsstrepen of raamkenmerken op biljetten en kunnen worden gebruikt op de meeste soorten bankbiljettenmateriaal.

Microtekst/Microscript

Dit is kleine tekst, die alleen onder sterke vergroting kan worden gelezen. Het kan worden gevonden als onderdeel van een afbeelding, vorm of lijn.

Zo staat op het biljet van 1000 euro in Singapore het volkslied van dat land geschreven, dat alleen met een vergrootglas kan worden gelezen. Microtekst/microschrift is moeilijk te scannen of te kopiëren en is een algemeen veiligheidskenmerk op de meeste bankbiljetten wereldwijd.

Kleur veranderende functies

Meer dan 40% van de bankbiljetten die sinds 2011 zijn uitgegeven, hebben kleur veranderende elementen.

Alle huidige eurobiljetten hebben deze eigenschap waarbij het bedrag van de coupure verandert van paars naar groen of bruin wanneer het biljet achterwaarts en voorwaarts wordt bewogen.

Onzichtbare sporen

Sommige biljetten bevatten onzichtbare inkt of tekens die alleen zichtbaar zijn onder fluorescerend of infrarood licht. Bij normaal licht zijn deze tekens onzichtbaar voor het blote oog.

Een voorbeeld hiervan is te vinden op het Australische biljet van $5. Onder UV-verlichting is de afbeelding van de Oosterse Spinebill te zien en alleen onder infrarood is de rechterkant van het biljet van 200 euro het enige deel van het biljet dat zichtbaar is.

Bruikbaarheid voor visueel gehandicapten

De mogelijkheid om de waarde van het biljet te onderscheiden voor slechtzienden is ook een belangrijk kenmerk van bankbiljetten, van braille, verhoogde druk en biljetgrootte. 

De nieuwe Britse polymeerbiljetten hebben verhoogde punten aan de linkerkant van het biljet, de US-dollar heeft verschillende gebieden met verhoogde opdruk, evenals de Singapore-dollar, en de Zuid-Afrikaanse Rand had verhoogde opgedrukte schuine strepen aan de randen van de biljetten om de waarde ervan te helpen bepalen.

Wereldwijde analyse van bankbiljetten

Naast alle veiligheidskenmerken van bankbiljetten, wordt er ook veel aandacht besteed aan kenmerken zoals de kleur van het biljet, de lay-out, dominante figuren of dieren, enz. Money.co.uk heeft een uitgebreid rapport en een analyse gemaakt van de wereldwijde bankbiljetten en dit is wat we geleerd hebben…

Uitgaande van de coupure die het dichtst bij de £ 20 ligt (ongeveer 157 mondiale biljetten), werden 154 verschillende kleurtonen gebruikt, en de voorkeurskleur op 23% van de biljetten was groen.

Vervolgens wordt de keuze aan bankbiljetten (1.383 in totaal) uitgebreid en wordt in het verslag geadviseerd dat:

  • 547 politieke figuren
  • 320 royals
  • 153 schrijvers

zijn gekozen om op bankbiljetten te verschijnen. Koningin Elizabeth II is de meest voorkomende figuur op 45 verschillende biljetten uit 11 landen.

Dus, met al deze informatie, en als we één globaal bankbiljet zouden moeten hebben, wat zou men dan kunnen verwachten? Als een wereldwijd bankbiljet zou worden ontworpen en gemaakt, zouden de belangrijkste kenmerken (gebaseerd op de resultaten van het rapport) zijn:

Een overwegend groen gekleurd biljet, waarop een mannelijke politicus staat afgebeeld, met een adelaar bij een kasteel…

Stel je voor!

Om meer te weten te komen over contant geld en oude betalingen, kunt u hier klikken om onze blog over ongewone vormen van oude munten te lezen.  

Neem contact op
Gratis telefoonnummer

Zoeken