Cryptovaluta – vriend of vijand

Cryptovaluta – vriend of vijand

Het concept van cryptocurrency klinkt misschien behoorlijk ingewikkeld, maar het is vrij gemakkelijk te begrijpen als je het eenmaal hebt opgesplitst. Als je rondvraagt, krijg je veel verschillende meningen over de constructie van digitaal geld, maar wat we graag willen weten, is of je cryptocurrency als vriend of vijand moet beschouwen?

Cryptocurrency wordt nu gebruikt om veel verschillende producten en diensten te kopen, en sommigen kopen er zelfs grote dingen zoals auto’s en huizen mee! Ze worden nog niet veel gebruikt… nog niet. Maar velen geloven dat het gebruik van cryptocurrencies op een dag een veel voorkomende manier kan worden om dingen te kopen en verkopen.

Dus, wat is cryptogeld?

In de eenvoudigste bewoordingen zijn cryptocurrencies digitale valuta of digitaal geld. Ze bestaan ​​niet fysiek, je kunt ze niet in je hand houden zoals het vertrouwde bankbiljet, in plaats daarvan zijn ze volledig virtueel. Ze worden gereguleerd door digitale codering en overdrachtsverificatie, in plaats van door een centrale bank of overheid.

Je kunt cryptocurrencies opslaan in ‘digitale portemonnees’ op een smartphone of computer, en eigenaren kunnen ze naar mensen sturen om dingen te kopen.

Bitcoin is de allereerste vorm van cryptocurrency. Het kwam voor het eerst op het toneel in 2009, bedacht door Satoshi Nakamoto. Sindsdien zijn er duizenden cryptocurrencies gecreëerd, waaronder enkele van de meest populaire…

  • Bitcoin
  • Dogecoin
  • Litecoin
  • Ethereum
  • Cardano
  • Rimpeling
  • XRP
  • Stellair
  • Tether

Cryptocurrency werkt op een heel andere manier dan contant geld en pinpassen. De uitwisseling van deze digitale valuta staat bekend als ‘peer-to-peer’-transacties, wat betekent dat er geen tussenkomst van een bank of andere derde partij is. Elke transactie die ooit is gedaan, wordt vastgelegd in een grote database die bekend staat als een blockchain (stel je voor als een gigantische spreadsheet).

Dus, wat is Blockchain?

Cryptocurrencies draaien op een technologie die bekend staat als “blockchain”. Een blockchain is een grootboek dat alle transacties documenteert op een manier die het moeilijk maakt om ze te wijzigen. Hierdoor biedt het een veilige manier voor individuen en bedrijven om rechtstreeks met elkaar transacties uit te voeren zonder tussenkomst van een bank, overheid of andere derde partij.

Elk transactierecord – ook wel een “blok” genoemd – wordt gekoppeld met behulp van cryptografie. Het wordt vervolgens geverifieerd door onafhankelijke peer-to-peer computernetwerken voordat het wordt voorzien van een tijdstempel en permanent wordt toegevoegd als een nieuw blok aan de steeds groter wordende keten van transactiegegevens. Zodra een nieuw blok is toegevoegd, kan de informatie die het bevat niet meer worden gewijzigd.

Een blockchain is niet noodzakelijkerwijs gebaseerd op een centrale locatie, maar wordt gedistribueerd over een groot netwerk van computers dat te allen tijde wordt beveiligd door middel van complexe systemen. Dit maakt het vrijwel onmogelijk voor iedereen om met een blockchain te knoeien en zorgt ervoor dat alle transacties en gebruikers worden beschermd.

Het goede en slechte van cryptovaluta

Cryptocurrency wordt het gesprek van de dag; bijna 50% van iedereen zou wel in  cryptocurrencies willen investeren. Maar voordat u dat doet, is het belangrijk om zowel de voor-als nadelen te overwegen. Dus, zijn cryptocurrencies op dit moment de meest lucratieve belegging? Is beleggen in cryptocurrencies veilig? Welk rendement zou het opleveren?

De voordelen…

Zeker?

Omdat de codering en verificatie van overdrachten tegelijkertijd op meerdere computers over de hele wereld plaatsvindt, betekent dit dat niemand het beheert. Dit maakt het proces volledig onafhankelijk. Nogmaals, omdat cryptocurrencies op blockchain-technologie draaien, definieert dit de manier waarop transacties worden geregistreerd, van een tijdstempel voorzien en aan de keten worden toegevoegd, waardoor het voor iets of iemand moeilijk wordt om deze informatie te wijzigen. Voordat dit gebeurt, moet elke transactie een tweefactorauthenticatieproces doorlopen. Dus dit roept de vraag op, is cryptocurrency hackbaar? Helaas is het korte antwoord – ja. Maar het is zoals met alles, niets is 100% veilig.

Als u geïnteresseerd bent in het idee om in cryptocurrency te investeren, houd dan rekening met de mogelijke oplichting. Cryptocurrency-zwendel en gerelateerde frauduleuze activiteiten moeten worden gemeld aan de fraudeafdeling van uw land, voor Amerika is dit de Federal Trade Commission (FTC), voor het VK raden we aan om via de officiële Action Fraud website te gaan en in Europa kunt u het het beste melden via Europol.

Anonimiteit?

Het feit dat het blockchain-netwerk op een gedecentraliseerd systeem werkt, stelt de gebruikers in staat anoniem te zijn. Het werkt in de vorm van silo’s. Zonder dat gebruikers hun gegevens hoeven te onthullen, creëren ze een pseudoniem voor zichzelf dat willekeurig een bitcoin-adres zal genereren dat cryptocurrency-transacties anonimiteit mogelijk maakt.

Ongecompliceerd?

Dankzij de peer-to-peer-vorm van het netwerk kan iedereen meedoen omdat er geen toegangsdrempels zijn. Iedereen kan omgaan met cryptocurrencies, of ze zelfs minen als ze de juiste hardware hebben, wat het investeren in cryptocurrency in eerste instantie vrij eenvoudig maakt!

De nadelen…

Misbruik?

Behorend tot een gedecentraliseerd systeem zonder één bestuursorgaan dat toezicht houdt op de regelgeving, betekent dit dat volledige anonimiteit wordt geboden aan degenen die betrokken zijn bij de mining en de handel in cryptovaluta. Dit kan vervolgens de kans op misbruik en mogelijke illegale transacties vergroten.

Wisselvalligheid?

Sinds de oprichting hebben de aandelen cryptocurrency  hoogte- en dieptepunten gekend. De waarde ervan fluctueert dagelijks en deze volatiliteit kan zijn gebruikers enorm beïnvloeden, zowel ten goede als ten kwade.

Onomkeerbaar?

Je kunt niet besluiteloos zijn als het gaat om cryptocurrency: de transacties zijn onomkeerbaar en definitief. Je kunt een betaling niet terugdraaien zodra deze de procesfase op het blockchain-netwerk heeft doorlopen. Blockchain werkt aan de principes van het opslaan van gegevens op een manier die elke wijziging en manipulatie voorkomt.

Experimenteel?

Je zou kunnen zeggen dat cryptocurrency nog steeds de nieuweling is… nog steeds in de experimentele maar snelgroeiende fase, komt het elke dag nieuwe uitdagingen tegen. Elke dag kan ook bedreigingen voor de veiligheid en integriteit met zich meebrengen, dus als u in dit stadium investeert, kan dit leiden tot fluctuerende en hogere vergoedingen, langzamere bevestiging en andere problemen.

Wettigheid?

De juridische status van cryptocurrencies is nogal complex. In de meeste landen ter wereld zijn er geen specifieke wetten tegen het minen, kopen of verhandelen van cryptocurrencies. Hoewel het op sommige plaatsen legaal is om ze te hebben en te bezitten, betekent dat niet noodzakelijk dat ze als wettig betaalmiddel worden geaccepteerd. Sommige landen hebben expliciet wetten gemaakt om de handel in cryptocurrency toe te staan. Sommigen hebben het echter illegaal gemaakt vanwege de risico’s van witwassen.

Cryptocurrencies zijn legaal in landen in Europa en Noord-Amerika, ze zijn ook legaal in Israël, Turkije, India, Pakistan, Japan, Zuid-Korea, het VK en Australië. Ze zijn illegaal in Bangladesh, Nepal, Cambodja, Ecuador, Algerije en Marokko. In Indonesië kunnen cryptocurrencies niet als betaalmiddel worden gebruikt, maar het is legaal om ze te minen. In China en India is er een gebruiksbeperking.

De toekomst van cryptocurrencies is op zijn zachtst gezegd kwetsbaar. Door de aard van het systeem zal de waarde altijd fluctueren. Het is echt aan jou of je cryptocurrencies als de toekomst van betalen beschouwt of niet. Het enige wat wij je kunnen aanraden is dat je veel onderzoek doet om de processen te begrijpen voordat je ermee aan de slag gaat. Iedereen heeft een andere mening, Bill Gates en Richard Branson maken deel uit van de weinigen die Bitcoin gebruiken en dan heb je sommigen die volledig tegen bitcoin zijn zoals Paul Krugman, Warren Buffet, enz.

Dus, waar is de toekomst van cryptocurrency? De tijd zal het leren.

Als je meer wilt weten over valuta en de verschillende betaalmethoden, bekijk dan onze blog “Ongebruikelijke vormen van oude valuta“, waar we onderzoeken hoe valuta eruitzag voordat metaal, papier en digitale valuta werden uitgevonden!

Neem contact op
Gratis telefoonnummer

Zoeken