Hoe veilig online te winkelen

Hoe veilig online te winkelen

Hier zijn onze toptips om veilig online te winkelen in een tijd waarin de digitale mogelijkheden eindeloos zijn.

De afgelopen 18 maanden hebben ons echt laten zien hoe belangrijk de digitale omgeving is voor ons voortbestaan.

De waarde van gemakkelijk winkelen vanuit het comfort van je eigen huis, of het nu gaat om eten, kleding of elektronische gadgets. Maar met de toename van smishing, phishing en elke andere frauduleuze praktijk die er is, hoe kunt u veilig online winkelen?

In een recent artikel is volgens Action Fraud tussen april 2020 en maart 2021 £2,3 miljard verloren gegaan door fraude. Dit komt neer op een stijging van 33% op jaarbasis als gevolg van de toename van online winkelen tijdens de pandemie. Als u dan bedenkt dat de wereldwijde online winkelmarkt in 2020 4 biljoen bereikte en in West-Europa de e-commerce transacties in hetzelfde jaar met meer dan 26% stegen, hoeveel geld er dan op frauduleuze wijze verkregen is? Wat kan er, met de komst van COVID-19 en de toename van digitale transacties, worden gedaan om het risico bij een digitale aankoop zo klein mogelijk te houden?

Winkelen waar u vertrouwd bent

Een van onze beste tips is om te winkelen waar u vertrouwd bent. Er valt veel te zeggen over merkentrouw en vertrouwen… en dat is vandaag de dag nog meer het geval. Als u een gelijkaardig product goedkoper vindt, waarom spreekt u dan niet met uw favoriete leverancier en vraagt u hem om het te evenaren? Zolang het product hetzelfde is, is het zeker de moeite waard om te vragen.

Doe je onderzoek

Als een deal te mooi lijkt om waar te zijn… dan is dat waarschijnlijk ook zo. Dat klinkt een beetje onoprecht, maar we moeten onszelf beschermen. Doe je onderzoek en kijk naar andere aanbieders, zij kunnen een soortgelijke online deal hebben. Normaal gesproken hebben frauduleuze aanbiedingen strakke tijdlijnen om te profiteren van het aanbod, en dit speelt in op onze menselijke natuur van angst om iets te missen (FOMO). Een paar minuten de tijd nemen om de informatie, een bedrijf of een deal te onderzoeken kan op de lange termijn zijn vruchten afwerpen.

Lees aandachtig

Controleer ook de tekst van de overeenkomst. Er zijn voorbeelden geweest waarbij goederen werden geadverteerd en gekocht… de koper had de details niet gelezen en eindigden met een versie van het product, maar niet zoals ze hadden verwacht. Controleer ook altijd de kleine lettertjes en onthoud… koper let op!

Overweeg uw betalingskeuze

Als u online gaat winkelen, is het gebruik van uw creditcard een goede keuze. Dit biedt meer zekerheid omdat de kaart niet rechtstreeks aan een persoonlijke bankrekening is gekoppeld. Met een creditcard kunnen frauduleuze activiteiten sneller en efficiënter worden aangepakt. Voor de technisch snuggere onder ons kan een virtuele kredietkaart het overwegen waard zijn. Deze kan worden uitgegeven door de uitgever van uw creditcard en hoewel het aan uw rekening gekoppeld is, is het gebruik ervan beperkt en als iemand anders dan uzelf hem probeert te gebruiken… zal het niet werken, maar nutteloos blijken.

Begrijpen van algemene veilige online gedragingen

Een goed begrip van algemeen online veiligheidsgedragingen zal u ook goed van pas komen, en er zijn een paar belangrijke praktijken waarmee u rekening moet houden wanneer u door de uitdagende wereld van het online zijn navigeert.

Controleer ten eerste de URL (het adres van de website) en zoek naar een hangslot aan de linkerkant van het websiteadres (url balk). Als er een hangslot staat, heeft het bedrijf zijn website data veilig gecodeerd (versleuteld).

Een andere belangrijke punt om naar te kijken is het daadwerkelijke website adres. Als er https aan het begin van het webadres staat, is de site veilig, vermijd sites met alleen http.

Bestel of surf niet op openbare wifi. Die is meestal onveilig, en je weet nooit wie toegang heeft tot je informatie of deze bekijkt. Winkel altijd thuis, of via een vertrouwd/beveiligd Wi-Fi-netwerk, of nog beter via VPN. Zo weet u dat uw informatie zo goed mogelijk beschermd is.

Er zijn een aantal goede websites met advies over hoe u veilig online kunt gaan, of het nu gaat om winkelen, bankieren, onderzoek doen of gewoon een beetje rondhangen.  Deze sites zijn onder meer

Het internet is in de afgelopen 18 maanden voor velen een reddingslijn gebleken, en het zal een belangrijk deel van ons dagelijks leven blijven uitmaken, maar we moeten ons ervan bewust zijn dat alles wat blinkt niet goud is. Maak het de fraudeurs moeilijk door te weten wat we kunnen doen om onszelf te beschermen en veilig online te winkelen.

We moeten ons niet alleen bewust zijn van online fraude, maar ook van fraude met biljetten. Wij hebben een geweldige blog over fraude met biljetten en waar u op moet letten. Click here voor meer informatie en blijf veilig!

Neem contact op
Gratis telefoonnummer

Zoeken